Logo KBBA

Kerana terpaksa,aku memerlukan bantuan kalian


Assalamualaikum buat semua.disini sy perkenalan diri saya

Nama Norazura binti sapiai berusia 37tahun

Saya merupakan seorg ibu tunggal seorang anak perempuan ya berusia 12.

Berumur 37tahun.

Saya pengidap bipolar disorder,kalau rekod hospital sy telah nendapat rawatan selama enam tahun.

Keadaan saya semakin truk Bila saya terlibat kemalangan pada 31/3/2021,tarikh ini,bermulalah kehidupan sy gelap yang tak pernah saya sangka Dan saya duga.






Akibat kemalangan tersebut,hidup saya umpama merempat,tiada Hal tuju,saya tinggal dirumah ibu saya selama 2bulan,tiada adik beradik yg pulang,Ibu saya dibawak pergi meninggalkan saya seorg diri dirumah ibu.saya dipulau,umpama saya tidak pernah melakukan kebaikan

saya bersabar,selagi saya termampu,walaupun hidup saya penat sgt,saya ditolak kesana kesini,tp saya tetap Hina dimata mereka,saya hanya pendosa.

sy akui,sewatu saya kemalangan,Dan ditempatkan dhospital,banyak jugak keluarga membantu.

namun Allah uji lg,mungkin saya telah menyebabkan kecemburaan kakak terhadap sy Bila berborak dengan suaminya didalam kereta,saya tertawa melihat gelagat abg ipar saya,Dan bermula saat itu,semua berubah, kakak tarik diri untk Bantu saya,sy baru sebulan operation,kesakitan tu tak pernah berkurang.

Saya masih ingat,sy dihantar pulang di rumah sewa sy yg agk pendalaman di sabak bernam,Maka disitu saya hanya ada ank saya yg berumur 11 tahun,terpaksa skip kelas secara online kerana menjaga saya,terlalu bnyak dia berkorban untuk saya,disaat semua orang pulaukan saya.



Sehinggalah seorang kawan lama yg mahu menjaga Dan ingin berkahwin dgn saya,saya bgtau keluarga sy,tp tiada respon.

Awl perancangan saya akan berpindah ke rumah sewa,tp Bila sampai,saya rasa tertipu,rmh sewa tiada api Dan air,Maka sy terpaksa duduk dirumah keluarga lelaki tu(lelaki Dan kakak kandungnya).

Sy terpaksa melakukan semua tu,kerana saya Tak mahu anak saya yg masih kecil menggalas tanggungjawab utk menjaga saya.

Permulaan bersama lelaki itu,dia sangat baik,tuturnya lembut,membawa saya ke hospital Dan membeli ubatan² utk mengurangkan kesakitan saya.

Kebaikannya hanya mampu bertahan selama sebulan.

terlalu berkira untuk ank saya,semua benda nak ungkit,anak saya menjadi kanak² kemurungan.

Dia mula menunjukkan belang sebenar,lelaki yang panas baran,hingga la bergurau secara seksual terhadap anak saya,pada saya itu sangat melampau,hati Mula tawar,blm berkahwin sudah menunjukkan sihat sebenarnya.sy Makin depression,tapi tak berani nak tunjuk,saya mengadu pada pakar Psy sy.dari awla saya melihat perangainya pelik,saya Mula hubungi adik saya yang tinggal di petaling jaya,jarak kami tak sampai setengah jam,tp berkali² saya merayu,jawapannya sgt hampa.

Hinggalah suatu Hari saya hubungi adik saya untuk amik barang sy dirumah lelaki tersebut,sebaik adik saya tiba saya terus arahkan ank masuk ke kereta adik sy,angkat barang sy.penuh juga kereta.

Setelah seminggu saya berpindah lelaki tersebut merayu utk saya pulang,memohon maaf,berjanji tak kan lukakan hati sy lagi,tp Hati sudah tawar.

Tapi saya Tak sangka,lelaki tu hubungi keluarga saya,kakak Dan adik saya menuduh saya mencari barangan Tupperware kakaknya, sedangkan dia tak tahu kakaknya banyak berhutang dgn saya Bila kerap Kali minta saya order barangan di online,Maka Tupperware tu dberi untuk menggantikan duit yg saya keluar utk barangan online nya.

Dipendekkan cerita tanpa mntak penjelesan pada saya keluarga saya menuduh saya ranpa mendengar penjelasan saya

Saya masih ingat wasap Dari salah seorg kakak saya yg mendoakan keburukan utk hdp sy(mendoakan mengapala saya masih hdup disaat saya kemalangan,maksudnya?mereka saya mati?ye btl,katanya jika saya mati itu lebih,menyesal kerana telah membantu Dan melawat saya dihospital sepatutnya sy layak dbiarkan keseorangan),tipu saya Tak terkilan,saya depression hingga menyebabkan saya masuk wad.

Itu sedikit sebanyak yg saya cerita tentang akibat saya menjadi semakin sakit,Dari kemurungan sy mngidap bipolar disorder.

Saya berpindah ke petaling jaya,untuk memudahkan saya ke hospital,memandangkan adik saya hanya selang sebuah rumah Dari rumah saya,selalu bertanya jika dia dpt bawak saya ke hospital,tapi jawapan yg saya selalu terima selalu hampa.

Saya ingat ujian untuk saya hanya disaat itu,tapi malang tak pergi menjauh Dari saya,ank saya di ambil atas persetujuan bersama demi kebaikan ank saya,kerana saya Tak mampu nk uruskan anak saya(saya sentiasa rasa saya adalah ibu yang tak berguna.)

Allah uji lg,saya Tak mampu kehospital tanpa bantuan org,jika saya Naik grab mungkin perbelanjaan tidak besar,tapi saya terpaksa mengupah kereta sapu yang boleh tolak saya ke hospital dgn bayaran sebanyak rm250 sekali pergi,tapi saya perlu pergi sekurang²nya 3kali sebulan bermakna sy terpaksa membayar sebanyak 900 atau lebih.

banyak bayaran yg tertangguh,tp alhamdulillah,beliau mntk say membayar sebanyak rm500 sebulan,Dan lg rm250,saya membayar secara ansuran,hutang Makin meningkat sebanyak(jumlah terkini hampir rm1800 ) yang masih tidak mampu saya jelaskan.

Di sini saya memohon jasa baik pihak tuan puan,memandangkan saya sudah tiada sesiapa untuk membantu saya.antara bantuan yg saya perlukan

*Bantuan penghantaran ke hospital berjumlah Rm900

Saya tidak mampu memasak dalam keadaan saya sekarang,

*Saya memerlukan bantuan makanan sebanyak rm200 sebulan(saya terpaksa order makanan yg sudah siap dimasak.)

*Kos perubatan Dan ubat sebanyak rm200 sebulan

Sekarang kurangnya perbelanjaan sebulan *sebanyak rm1300

Saya mendapat bantuan Dari pihak zakat untuk sewa rumah sebanyak 800 sebulan,saya tidak layak memohon bantuan lain kerana saya tinggal seorang.

Dan untuk pengetahuan tuan puan,akibat bipolar disorder sy,saya hampir membunuh diri,kerana sudah tidak mampu untuk meneruskan hidup.

Hinggalah saya Mula kuatkan hati,Makin mendekat diri pada YANG MAHA ESA,saya belajar untuk ikhlas Dan redha atas ketentuan tuhan

Disni saya sertakan gambar rekod hospital setiap kali saya kehospital Dan akaun bank untuk bantuan kewangan Dari semua pihak walaupun hanya rm1,sy sangat menghargai sumbangan Dari anda

Saya harap ada rezeki saya untuk saya meneruskan kehidupan saya.moga suatu hati saya sihat kembali Dan mampu berjalan semula.

Aminnn moga ada rezeki saya disini.





Share:

0 comments